دست آورد شورای اول را به بخش خصوصی واگذار کنید
سه راهی کارخانه کانادا درای، باغ متروک و بلا استفاده ی قاسم در بلوار شهید انصاری . سه دهه پیش باغ قاسم محل تجمع افراد ناباب و معتاد شده بود. اما حالا این باغ متروکه و نا امن، یکی از بهترین بوستان های رشت است. بوستانی با نماد یک خانه کاملا سنتی گیلان در ورودی و کمپینگ مسافران در انتها و دریاچه ای پر از اردک در میانه.
سالها پیش شهرداری رشت این باغ متروک را بهسازی کرد و حالا این باغ متروک یکی از زیباترین بوستانهای رشت شده است حال بماند که شهرداری تا همین اواخر غرامت ملک را به مدعیان و وراث می پرداخت.
این بوستان زیبا درختان تنومند و بلندی دارد که برای مسافران بسیار دیدنی است. از دیگر دیدنیهای این بوستان، آکواریوم ماهی است و دریاچه ای مقابل آن پر از اردک و غاز. آکواریوم آنگونه که در روزهای اول افتتاح تبلیغ می شد؛ اولین مجتمع آکواریومی کشور بود که با هدف آموزشی و تفریحی در بوستان ملت به بهره برداری رسید.
این آکواریوم -که این روزها تنها سازه های آن باقی مانده است- حاصل پیشنهاد عملیاتی شده ی دور اول شورای شهر رشت بود.
شهریور سال 1379 پیشنهاد احداث آکواریوم در بوستان ملت توسط یکی از اعضای شورای شهر در صحن علنی شورا مطرح شد. در همان روزها (جلسه99 دور اول شورا) مبلغ 20 میلیون تومان برای احداث آکواریوم و آلاچیق در بوستان ملت تخصیص یافت. و در نیمه دوم همان سال احداث اکواریم آغاز شد.
یک سال بعد و در زمان تصدی مهندس شگفت، به عنوان شهردار، آکواریم به بهره برداری رسید. مجتمع آکواریومی دارای 19 آکواریوم با سازه های بتونی و شیشه های سکوریت 10 میل به صورت شیب دار در محوطه ی محصور شده ای به وسعت 3500 متر مربع و مساحت سرپوشیده به وسعت 510 متر مربع با گنجایش 80 متر مکعب آب، شرایط زیست محیطی مناسبی را برای انواع آبزیان مهیا ساخت.
مهمتر از سازه ی زیبای آکواریوم که به صورت هلالی طراحی شده و سازه ی صخره ای و حوض میانه ی آن، انواع ماهیانی بود که برای بییندگان جالب توجه بود؛ 680 قطعه از ماهیان کمیاب شمال و جنوب کشور و 28 قطعه خرچنگ از پشت شیشه های سکوریت به بینندگان لبخند می زدند. بی شک ساعتها وقت لازم بود تا خرامیدن این ماهیان را در آب تماشا کرد و دمی با طبیعت انس گرفت.
خیلی زود مدیران شهرداری متوجه شدند برای نگهداری از این گونه های زیبا نیازمند کارشناسان متخصص هستند. در نیمه دوم سال 81، مهندس شگفت به شورا پیشنهاد داد آکواریوم به بخش خصوصی واگذار شود.
وی دلایل این پیشنهاد را در نامه ای قید کرده و نوشته بود؛ « برای نگهداری ماهیان نیاز به بکارگیری تعدادی نیروی متخصص از جمله کارشناسان آبزیان، باغبان، خدمات، برقکار، نگهبان و... » می باشد. هر چند در ابتدا شورا مخالف بود اما با چند ماه تاخیر، بالاخره شورا با پشنهاد شهردار موافقت کرد و آکواریوم به مزایده گذاشته شد. مشروط بر آنکه یک ماه شهروندان فرصت داشته باشند از این مکان رایگان بازدید نمایند و شهرداری هم موظف بود این اتفاق را با نصب پرده به اطلاع شهروندان برساند.
چند سالی بخش خصوصی از این آکواریوم خوب نگهداری می کرد تنوع کاملی از ماهیان در معرض دید علاقمندان قرار داشت. و منبع درآمدی هم برای شهرداری بود. اما دیری نپایید که پیمانکار اعلام کرد دخل و خرجش همخوانی ندارد .
بد نیست این روزها به آکواریوم بوستان ملت سری بزنید. از آن همه زیبایی هیچ نمانده بجز سازه ایی بی ماهی. تا دو سال پیش باز تنوعی از ماهیان خاویاری در آکواریوم مشاهده می شد و مسافران می پنداشتند این آکواریوم برای نمایش ماهیان حمایت شده ای است که تنها در دریای خزر زندگی می کنند.
اما هم اینک تنها یک سازه 3 ماهی خاویاری دارد. دو سازه کاملا خالی است. دو آکواریوم دیگر 2 ماهی قرمز و 2 ماهی از گونه ی دیگر دارد. و بازدید کنندگان در عمل از یک آکواریوم خالی بازدید می کنند.
مسافری از شهر کرمانشاه، ضمن بازدید از این آکواریوم می گوید: در برخی میادین کرمانشاه، شهرداری آکواریوم های بزرگی احداث کرده و ماهی های زینتی را به نمایش عموم گذاشته است. همین اندک فضاها به زیبایی های شهر کرمانشاه افزوده است.
وی افزود: تعجب می کنم شهرداری رشت با این فضایی که احداث کرده، و بوستانی به این زیبایی چرا آکواریومش خالی از ماهی است. حداقل می توانست از ماهی های خاویاری که مختص دریای خزر است در این آکواریوم ها استفاده نماید.
یکی از شهروندان رشتی که خاطرات روزهای نخست بهره برداری از این آکواریوم را به یاد داشت، اظهار داشت: روزهای نخست انواع ماهی ها در معرض دید عموم بود و ساعتها زمان لازم بود تا زیبایی های ماهی های داخل آکواریوم را تماشا کنی و از مخلوقات خدا لذت ببری.
وی با ابراز تاسف از نابسامانی از اداره این فضای تفریحی می افزاید: ظاهرا شهرداری برنامه ای برای اداره اینجا ندارد. در حال حاضر حتی مجسمه ی بالای حوض میانی را هم کنده اند و مشخص است که شهروندان ماهی های قرمز سفره ی نوروز خود را داخل استخر میانی آکواریوم انداخته اند.
این شهروند افزود: مدتی هم این آکواریوم به بخش خصوصی واگذار شد و با اینکه ورودی دریافت می کرد؛ انصافا در نگهداری ماهی ها تلاش می کرد. چه خوب است شهرداری یک بار دیگر آکواریوم را به بخش خصوصی واگذار نماید . این مکان فرصت گردشگری خوبی برای این شهر است حیف است به این حال و روز درآید.
مادری که همراه دختر7ساله اش برای دیدن آکواریوم آمده، می گوید: رونق این آکواریوم می توانست فضای آموزشی مناسبی برای کودکان باشد. اکنون فصل تابستان است و والدین می خواهند اوقات فراغت کودکان و نوجوانان را به نحو شایسته ای پر کنند.
وی افزود: احیای آکواریوم خود یک کار فرهنگی است و شهرداری می باید در این راستا اقدام جدی نماید. وقتی فضا احداث شده، فکر نمی کنم، نگهداری ماهی در این آکواریم کار سختی باشد.
بانوی دیگری می گوید: این آکواریوم و دریاچه مقابل آن برای مسافران بسیار جذاب بود. کم کاری شهرداری موجب شده به این روز بیفتد. وقتی به دیگر شهرها سفر می کنیم، می بینیم شهرداری از کوچکترین مکان تفریحی که ایجاد کرده، پول ورودی می گیرد. رونق این مکان برای شهر مسافرپذیری مثل رشت که حتی در زمستان هم گردشگر دارد، می تواند منبع درآمد باشد.
این مطلب با اندکی تغییرات در روزنامه همشهری به چاپ رسیده است.
تهیه و تنظیم: مهری شیرمحمدی 25/3/94