مسافر باشید یا شهروند فرقی نمی کند، اگر حتی یک بار هم صدای گروه موزییک شهرداری را شنیده باشید، رشت برایتان خاطره شده است. شهرداری رشت از معدود شهرداریهایی است که گروه موزییک دارد و در برخی مراسم ها و گاه در میدان شهرداری بطور زنده موسیقی اجرا می کند.
این گروه موزیک تا پیش از سال 1380 وجود نداشت. البته پدربزرگها و مادربزرگهای رشتی، گروه موزیک شهرداری را در دهه 50 و پیش از آن به یاد دارند ، در آن دوران، گروه موزیک شهرداری در معابر شهر موسیقی زنده اجرا می کرد. این اجراها برای خیلی ها خاطره آفریده بود. از جمله برای نوجوان رشتی که وقتی خود در سن 50 سالگی شهردار رشت شد؛ اولین ابتکارش، احیای گروه موزیک شهرداری بود. همانطور که گروه موزیک شهرداری برای او خاطرات خوشی را بجا گذاشته بودند، مهندس «مرتضی شگفت» با احیای گروه موزیک شهرداری سعی کرد برای شهروندان شادی دوباره بیافریند.
حالا بعد از 14 سال از اولین نواخته شدن سازهای کوبه ای و ضربه ای و قره نی، در میدان شهرداری، مردم به این شادی عادت کرده اند و رشتی های اصیل روزهای خوش مدنیت درخشان گذشته را لابه لای نواختن های این گروه برای نوه های خود تعریف می کنند.
مهندس مرتضی شگفت، شهردار رشتی الاصل و فرهنگدوست، نخستین شهردار برگزیده اولین دوره شورای شهر رشت بود.
شگفت در این باره می گوید: در دوره نوجوانی به یادم داشتم برخی شهرداریها از جمله رشت، انزلی و یکی از شهرهای ساحلی جنوب کشور گروه موزییک داشت. گروه موزییک شهرداری رشت در سازمان آتش نشانی مستقر بود و معروف به گروه موزییک آتش نشانی بود. من برای تحصیل به خارج از کشور رفتم دقیق نمی دانم تا چه زمانی آن گروه فعال بوده است. وقتی شهردار شدم تصمیم گرفتم هرطور شده گروه موزییک شهرداری را احیا کنم. شعار من در زمان تصدی شهرداری، همراهی و همدلی با شهروندان بود. اعتقاد داشتم باید مردم را شاد نگه داشت و اگر شهروندان احساس شادمانی و رضایت داشته باشند؛ با مدیریت شهری در اداره امور شهر همکاری خواهند کرد.
وی می افزاید: در آن زمان تنها یک نفر با سازهای کوبه ای آشنا بود که فکر می کنم حسن طاعتی نام داشت من وی را مامور کردم تا یک گروه آشنا به موسیقی برای من تدارک ببیند. بعد از آن به دنبال دستگاه های موسیقی گشتم که متعلق به شهرداری بوده است. ظاهرا این اموال را در اختیار نیروی دریایی قرار داده بودند. من با آنها مکاتبه کردم تا اموال شهرداری را پس دهند ولی آنها ممانعت کرده و اعلام داشتند ابزراها در اثر گذشت زمان معیوب شده و قابل استفاده نمی باشد. طاعتی را مامور خرید وسایل کردم. وی به تهران رفت و با گروه 7نفره ای که تشکیل داده بود، لوازم مورد نیاز را تهیه کرد. سپس مکانی در اختیار آنها قرار دادم تا هر روز تمرین کنند، خودم شخصا در تمرینهای صبحگاهی آنها حاضر می شدم.
شگفت از فضای فرهنگی جامعه در آن دوره یاد می کند و بیان می دارد: قبل از اینکه افرادی به دنبال حاشیه سازی باشند و تصور غلطی را در بین مسئولان شهر حاکم کنند موضوع را با چند عضو شورا در میان گذاشتم و دلایل احیای گروه موزییک را شرح دادم .
شهردار اسبق رشت خاطر نشان ساخت: برای کاهش واکنش های منفی چند روز قبل از افتتاح، یکی از دوستان را که با بیشتر دستگاههای موسیقی آشنایی داشت و در صدا و سیما کار می کردم، نزد گروه موزیک بردم تا میزان مهارت آنها را کارشناسی کند و تایید نماید که نت های نواخته شده مخالف عرف نباشد و گروه آمادگی های لازم برای حضور در مجامع عمومی را دارد. خود او تعجب کرده بود که گروه تازه شکل گرفته، چگونه اینقدر حرفه ای می نوازند.
شگفت افزود: برای افتتاحیه روز 12 بهمن سال 1380 یعنی یک مناسبت ملی و شاد را درنظر گرفتم. چند روز جلوتر هم به یک خیاطی سفارش دادم تا برای گروه لباس شکیلی بدوزد البته این لباس بعدها عوض شد.
وی تصریح کرد: برای سنجش، صبح پنجشنبه قبل از افتتاحیه؛ به گروه موزیک دستور دادم پای مجسمه میرزا بنوازند و خود از بالای ساختمان ساعت و از دفتر کارم نظاره گر آنها بودم. رضایت عابران را می دیدم. شب هنگام دستور دادم پرده ای جلوی شهرداری نصب کنند و اعلام کنند از فردا گروه موزییک برای شهروندان موسیقی اجرا خواهد کرد و به گروه موزیک هم سفارش کردم اولا نتی بنوازند که موجب خوشحالی مردم باشد نه خوشایند من شهردار یا یک مقام مسئول و حتما موسیقی سنتی بنوازند. خوشبختانه اجرای روز اول موجب خوشحالی زیاد شهروندان شد و عده زیادی با تماس های تلفنی و حضوری تشکر کردند. بخصوص آنهایی که هنوز خاطره ی گروه موزییک دهه 50 را به یاد داشتند.
شگفت اذعان داشت: خودم مطمئن نبودم اجازه دهند فعالیت گروه موزیک تداوم یابد. به اعضای گروه متذکر شده بودم شاید نتوانم شما را در شهرداری نگه دارم و ممکن است برخی نگذارند گروه موسیقی در شهرداری دوام بیاورد ولی خوشحالم بعد از 14 سال تنها فعالیت فرهنگی که همچنان باقی مانده است؛ گروه موزیک شهرداری است.
وی تاکید کرد: در آن زمان صدا و سیمای گیلان بسیاری از فعالیت های شهرداری را رصد می کرد و کوچکترین انتقادی از چشم آنها پوشیده نمی ماند. ولی بعد از گذشت سه روز هنوز نمی دانست گروه موزییک شهرداری احیا شده است. پس از آن دستور دادم مینی بوسی در اختیار گروه قرار دهند و گروه موزیک شهرداری وظیفه داشت روزانه در مکانهای عمومی از جمله؛ سبزه میدان، میدان شهرداری، بوستان ملت، پارک شهر و ... برای مردم موسیقی بنوازد.
گروه موسیقی که مهندس شگفت احیا کرد؛ بعد از مدتی به خوبی در دل مردم جا باز کرد تا مدتی که شگفت شهردار بود بیشتر صبح ها و گاهی غروبها در میادین اصلی شهر رشت این گروه به اجرای سرودهای ؛ ای ایران، میرزا، گل پامچال و برخی ترانه های شاد ملی و بومی می پرداخت و به مردم روحیه و نشاط ، امید و انرژی می بخشید.
هرچند گروه موزیک فوق اکنون برقرار است و گاه صبح زود در میدان شهرداری می نوازند، اما حضورش در مجامع عمومی کمرنگ شده و بیشتر در جشن ها و برخی مناسبت های رسمی مورد استفاده قرار می گیرد. امیدواریم شهردار رشتی الاصل جوان این شهر، که در آرمانهایش، انسان محوری مشهود است، اجازه دهد این گروه بیشتر در مجامع عمومی حاضر شده و در محلات رشت، موجب خرسندی شهروندان گرددد.
تهیه و تنظیم: مهری شیرمحمدی6/5/94